Bigos pieczony po Bieszczadzku

Taki bigos jadłam zawsze w bieszczadzkich karczmach. Taki przygotowany bigos jest dużo bogatszy w smaku, w porównaniu do tradycyjnie duszonego na ogniu.



Składniki:

1 kg kapusty kiszonej
1 kg kapusty białej
½ kg miÄ™sa wieprzowego lub woÅ‚owego
½ kg kieÅ‚basy jaÅ‚owcowej
½ kg wÄ™dzonego boczku
2 cebule
½ szklanki suszonych grzybów
1 łyżka smalcu
Sól, pieprz do smaku
1 łyżka majeranku
Ziele angielskie
Liście laurowe
2 łyżki koncentratu pomidorowego
10 dag suszonych śliwek
½ szklanki czerwonego wina

Wykonanie:

Grzyby opłukać i namoczyć na kilka godzin. Mięso, kiełbasę, boczek pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną dokładnie opłukać i drobno posiekać . Biała kapustę również drobno poszatkować i połączyć obie kapusty. Podlać odrobiną wody i wkładać kolejno produkty do brytfanny razem z mięsem i wędliną. Wlać wywar po grzybach, a grzyby drobno posiekać i włożyć do bigosu razem z usmażoną cebulą. Następnie dodać drobno pokrojone śliwki, przyprawić do smaku, wymieszać z koncentratem pomidorowym, podlać czerwonym winem i piec w piekarniku przez dwie godziny w temperaturze 180- 200 stopni. Następnego dnia wymieszać bigos, w razie potrzeby doprawić i piec przez kolejną godzinę.


Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: