Nasturcje a'la kapary

Niedojrzałe, jeszcze zielone nasiona nasturcji można z powodzeniem marynować. Swym wyglądem i smakiem do złudzenia przypominają kapary. Moja ulubiona kuchenna sztuczka :) Niewielu z moich gości zauważyło różnicę pomiędzy tymi roślinkami. Nic więc w tym dziwnego, że często nazywane są "polskimi kaparami"



Składniki:

niedojrzałe owoce nasturcji
sól,
ziele angielskie,
kolendra
pieprz naturalny
liść laurowy
1-2 goździki
cukier, woda
estragon lub cząber

Wykonanie:

Owoce nasturcji zalać wrzącą, osoloną wodą- zagotować i odcedzić.



Z octu i wody ( pół na pół) oraz przypraw sporządzić zalewę i wystudzić, zalewę połączyć z owocami, podgrzewać, lecz nie zagotować.
Po około 10-15 minutach zdjąć z ognia i wystudzić. Przekładać do czystych słoików i zakręcać. Przechowywać w lodówce.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: