Kaszana „Baba”- zapiekanka z kaszy, ziemniaków i twargu

Babeczka na słono- czyli zapiekana kasza z twarogiem i ziemniakami.



Składniki:

1 szklanka kaszy pęczak lub gryczana
1 szklanka mleka
2 szklanki ugotowanych przetartych ziemniaków
2 szklanki twarogu
1 łyżka masła
2 jaja
sól
pieprz

Wykonanie:

Kaszę sparzyć wrzącym mlekiem, dodać przetarte ziemniaki i ser- następnie utrzeć.



Dodać stopione masło, 1 jajo, sól, pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do formy na pergaminie. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i włożyć do gorącego piekarnika. Piec około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni, podawać z kwaśną śmietaną na zimno lub na ciepło.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz