Domowa konserwa

Osobiście bardzo lubię konserwy, lecz zawartość w nich konserwantów po prostu powala! Nieczęsto zatem po nie sięgam. Dlatego postanowiłam to zmienić- i sama ją przyrządziłam. Wyszła pyszna! (przynajmniej wiem co w niej jest :))



Składniki:

20 dag słoniny
2 kg mięsa wieprzowego
Sól
Gorczyca
Pieprz
Czosnek

Wykonanie:

Mięso zmielić ze słoniną i doprawić solą, pieprzem, gorczycą i roztartym czosnkiem.



Dokładnie wymieszać i wlać 2 łyżki wody do mięsa. Jeszcze raz połączyć dokładnie składniki ręką i włożyć do wyparzonych słoików. Gotować około godziny, następnie wynieść w chłodne miejsce na 24 godziny. Po upływie czasu ponownie gotować przez jedną godzinę. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. najzdrowsza:) też czasami robię taką i nie prawda, ze wytrzymują tylko 0,5 roku, spokojnie można je trzymać dłużej:)

    OdpowiedzUsuń