Domowy makaron

Makaron jest współcześnie znany na całym świecie. Nie zawsze jednak tak było... Po raz pierwszy pojawił się w Chinach. Legenda głosi, że sprowadził go znany wnecki podróżnik- Maro Polo. Inna z kolei mówi, że wynalazł go grecki bóg ognia Hefajstos.
Tak czy inaczej, współcześnie jest bardzo popularny- zarówno w Europie, Azji, Australii, Ameryce Południowej i Północnej- dosłownie wszędzie! Pomimo, że wybór jest ogromny: zaczynając od rozmaitych kształtów, kolorów, producentów czy gatunków, to domowego makaronu nic nie przebije!
Dziś zatem prosty przepis na smaczny i prawdziwie domowy makaron.



Składniki:

40 dag mąki,
4 jaja,
Odrobina wody,
Sól,

Wykonanie:
Mąkę posolić, dodać jaja i zalać odrobiną wody. Wyrobić dokładnie ciasto (powinno być lśniące i gładkie). Następnie wyłożyć na stolnicę dobrze oprószoną mąką, rozwałkować i zostawić do przesuszenia. Podsuszony makaron zwinąć w rulon i kroić w cienkie paski, po czym ugotować w osolonej wodzie.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Domowy najlepszy ! Pyszny, cudowny... szkoda, że mam tak mało czasu żeby go robić za każdym razem :)... Uwielbiam do rosołu :)

    OdpowiedzUsuń