Paprykowa marmolada

Zastanawiałam się nad nazwaniem tego przepisu, pomyślałam więc o marmoladce, ale z kolei zaczęłam się zastanawiać: "papryka to w końcu owoc czy warzywo?" Otóż tradycyjnie warzywami nazywamy jadalne części roślin, które nie kojarzą się ze słodyczą, bo te z kolei nazywamy owocami. Dlatego też np. pomidor kojarzy się nam mimowolnie z warzywem, jednak dla rośliny która go zrodziła jest owocem. Analogicznie jest z papryką. Po długich dywagacjach pozostaje przy marmoladzie :) Idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek, jaj, pieczeni i deserów.



Składniki:

1 ½ kg czerwonej papryki
1 kg cukru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Aromat cytrynowy

Wykonanie:

Paprykę umyć, oczyścić z nasion i zmielić. Następnie dodać cukier i gotować 15 minut na wolnym ogniu. Całość wymieszać, dodać kwasek i kilka kropli aromatu cytrynowego. Przelać do małych słoiczków, pasteryzować 15 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Ta marmolada jest pyszna, słodka i rzeczywiście mało warzywna, ale, podobnie jak dżem czy marmolada z pomidorów ma świetny oryginalny aromat. A do tego ten oszałamiający kolor! Ja do tej marmolady dodaję jeszcze pół kilo rozgotowanych przetartych przez sito antonówek a paprykę po rozgotowaniu również przecieram żeby pozbyć się znienawidzonych przez moje dzieci drobnych kawałków skórki...

    OdpowiedzUsuń