Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami do słoików na zimę- marynowana

Zwykle pomidory kojarzone są z czerwonym kolorem, jednak jak się okazuje nie jest on niezbędnym elementem tego owocu. Równie smaczne, trochę mniej popularne są zielone pomidory. Ciekawym pomysłem na potrawę z ich udziałem są właśnie przetwory. Ich przygotowanie nie jest trudne i na pewno nie zabierze aż tak dużo czasu. Z doświadczenia jednak wiem, że nie są łatwo dostępne (no chyba że we własnym ogródku). Mi zajęło kilka dni znalezienie tych małych, zielonych, cudnych owoców :)



Składniki:

3 kg kapusty białej
½ kg marchewki
1 kg cebuli
1 kg zielonych pomidorów
1 czerwona papryka

Zalewa:

½ l oleju
½ l octu
2 szklanki cukru
Sól do smaku
Liść laurowy
Ziele angielskie

Wykonanie:

Wszystkie warzywa drobno poszatkować, posolić do smaku i zostawić na noc w chłodnym miejscu. Na drugi dzień wlać przygotowaną zalewę z przyprawami (jeżeli trzeba to dosolić) i gotować około pół godziny. Gorącą sałatę wkładać do wyparzonych słoików i odwrócić do góry dnem.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Właśnie skończyłam szatkować. Kolorystycznie ładna, , smakowo tez nie zła. Dzieki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń