Dynia na słodko z anyżem do słoików na zimę

Anyż gwiazdkowaty znany był już w starożytnym Egipcie (lecznicze właściwości tej przyprawy opisywał m.in. lekarz Dioskorydes oraz Pliniusz i Karol Wielki). Pochodzi z Chin i Wietnamu, a do Europy dotarł szlakiem herbacianym przez Rosję już trzy wieki temu.
W przeciwieństwie do większości przypraw, w anyżu najbardziej aromatyczny jest owoc gwiazdowy, a nie nasiona.
Właściwości leczniczych tej przyprawy jest wiele, m.in. poprawia przemianę materii, łagodzi silne bóle i działa odświeżająco.



Składniki:

1 kg dyni
1 l wody
½ kg cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
anyż gwiazdkowy

Wykonanie:

Dynię obrać, pokroić w kostkę i zagotować przez 5 minut w wodzie z cukrem. Następnie przełożyć dynię do wyparzonych słoików i zalać syropem. W między czasie posolić i zasypać kwaskiem. Do każdego słoiczka włożyć po 2 gwiazdki anyżu, zakręcić i pasteryzować 20 minut.

Zapasy na zimę - I edycja 2013

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz