Dynia marynowana

Dynia doskonale sprawdza się nie tylko jako ozdoba podczas Halloween, ale również jako pyszny i zdrowy składnik w domowej, tradycyjnej kuchni. Jej słodko-kwaśny smak idealnie pasuje do wielu potraw. Przygotowanie dynii marynowanej nie jest trudne, a efekt jest pyszny!



Składniki:

1 kg dyni
3 szklanki wody
40 dag cukru
½ szklanki octu
5 goździków
1 laska cynamonu

Wykonanie:

Dynię umyć, obrać, miąższ pokroić w kostkę, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić i włożyć do wyparzonych słoików. Z wody, cukry, octu i przypraw przygotować zalewę i gorącą zalać dynię. Pasteryzować przed 20 minut.

Tradycyjna Kuchnia

4 komentarze:

  1. a próbowałaś na słodko? też jest pyszna!

    zapraszam na bloga!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak na słodko? Masz może przepis na blogu? bo nie mogę znaleźć?

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama taką robi :) bardzo dobra przystawka do obiadu a i zakąseczka do %% ;)

    OdpowiedzUsuń