Chlebek dyniowy

Dynia w kuchni znajduje szerokie zastosowanie. Tym bardziej, że jest niskokaloryczna- 100 g zawiera niecałe 30 kcal! Dziś prezentuje pyszny chlebek z dynią w roli głównej.



Składniki:

0,5 kg mąki
125 gram cukru
125 gram margaryny
350 ml mleka
25 gram świeżych drożdży
180 gram dyni
Aromat migdałowy
Płatki migdałowe

Wykonanie:

Drożdże rozdrobnić w szklance ciepłego mleka połączonego z 1 łyżeczką cukru i 3 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. W miedzy czasie dynię umyć, odkroić odpowiedni kawałek, oczyścić z nasion i obrać. Pokroić na drobne kawałki i rozgotować w mleku na gładką masę. Następnie mąkę przesiać przez sito, dodać wyrośnięte drożdże, aromat, cukier, roztopioną margarynę i rozgotowaną dynię. Wszystko dokładnie wyrobić i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce. Piec w rozgrzanym piekarniku około 40 minut w temperaturze 190 stopni.



Polecam moje inne przepisy z dynią:

Dynia marynowana
Słodzik dyniowy z alkoholem do kawy
Deser z dyni z jeżynami i malinami

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz