Dżem morelowy EKSPRESOWO

W tym roku kolejny wysyp moreli. Nie ma sposobności aby je wszystkie na bieżąco zjadać. Najlepszym sposobem jest uwięzienie ich w słoikach, przedłużając jednocześnie przydatności do ich spożycia. Szybki, łatwy i sprawdzony sposób na domowy dżem morelowy!




Składniki:

2 kg dojrzałych moreli
1 kg cukru
1 cytryna
ewentualnie budyń morelowy

Wykonanie:

Morele umyć, wydrylować i przepołowić- wysuszyć na ściereczce. Włożyć do rondla, wsypać cukier i podgrzewać ciągle mieszając. Gdy owoce się całkiem rozgotują, wycisnąć sok z cytryny i zetrzeć skórkę. Nadal mieszając nakładać gorący dżem do wyparzonych słoików, zakręcać i pasteryzować 15 minut. Proponuję pod koniec smażenia dodać budyń morelowy rozpuszczony w odrobinie zimnej wody- dżem będzie bardziej gęsty.

Trele Morele

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: