Torcik na zimno z herbatnikami z owocami leśnymi

Upalne dni dają się we znaki! Dlatego często nie mamy ochoty na ciepłe posiłki. Na słodko to najlepiej lody lub zimne desery! Przedstawiam zatem ekspresowy przepis na pyszny torcik na zimno z owocami leśnymi.




Składniki:

3 paczki herbatników „petit beurre”
6 łyżek masła
1 tabliczka białej czekolady

Wykonanie spodu pod torcik:
Herbatniki należy rozkruszyć- utrzeć z masłem i z roztopioną białą czekoladą. Dno tortownicy wyłożyć pergaminem, następnie nałożyć masę herbatnikową i schłodzić w lodówce.

Przygotowanie pianki jagodowej:

Składniki:
½  kg jagód
5 łyżek cukru
3 łyżki żelatyny
2 śnieżki (+mleko potrzebne do ubicia)
1 galaretka z owoców leśnych

Wykonanie :
Jagody zasypać cukrem,  dodać odrobinę wody i zagotować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po czym całkowicie rozpuścić w gorącym soku z jagód (wcześniej wyjąć jagody z soku) .
Śnieżki ubić według przepisu na opakowaniu (2 łyżki ubitej śnieżki zostawić do dekoracji).
Następnie do bitej śmietany wlać tężejącą galaretkę z soku jagodowego- całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód herbatnikowy.
Owoce z soku rozprowadzić na masę i zalać galaretką z owoców leśnych. Wierzch ozdobić bitą śmietaną.




Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz