Suflet z groszkiem


Jeśli jesteście tak jak ja entuzjastami potraw z zielonego groszku pamiętajcie, że sezon na jego zbiór trwa od czerwca do sierpnia. W tym czasie można z niego przyrządzać wspaniałe potrawy: między innymi pyszny suflet!!

Groszek pochodzi z rodziny bobowatych i jest obecnie jednym z najbardziej popularnych i najczęściej uprawianych warzyw strączkowych na świecie!





Składniki:
Ø 1 szklanka zielonego groszku
Ø 2 szklanki ugotowanego ryżu
Ø 5 dag sera żółtego
Ø 4 jaja
Ø 4 dag masła
Ø Tłuszcz i bułka tarta do formy

Wykonanie:

Groszek ugotować, żółtka rozetrzeć z masÅ‚em na jednolitÄ… masÄ™, dodać starty ser, ryż i groszek-dokÅ‚adnie wymieszać. Ubić pianÄ™ z biaÅ‚ek i poÅ‚Ä…czyć delikatnie skÅ‚adniki. Przelać do formy wysmarowanej tÅ‚uszczem i posypanej buÅ‚kÄ… tartÄ…, piec okoÅ‚o 30 minut w temperaturze 170°C.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz