Salceson z grzybów- tegoroczne kurki


Sezon na grzyby już dawno rozpoczęty. Rewolucje grzybowe w kuchni trwają! Nieskromnie pochwalę się moim nowym wynalazkiem kulinarnym, który nazwałam "salcesonem z kurek"

 

Składniki:
 25 dag świeżych kurek lub innych grzybów
 2 cebule
 7 jaj
 15 dag wędzonego boczku
 ½ łyżeczki curry
 Sól
 Pieprz
 Kostka rosołowa
 Łyżka masła do smażenia grzybów
Wykonanie:
Kurki oczyścić i obgotować. Pięć jajek ugotować na twardo i posiekać. Cebulę drobno pokroić, przysmażyć na maśle z kurkami i połączyć składniki. Następnie wbić do masy 2 jaja, dodać przyprawy, drobno pokrojony boczek i bardzo dokładnie wyrobić. Uformować wałek, zawinąć w czystą gazę, obwiązać i włożyć do gotującej się wody z kostką. Gotować 15 minut, następnie wyjąć, obciążyć dwoma deseczkami, zostawić na 4 godziny w chłodnym miejscu i podawać z kwaśną śmietaną.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz