Kapusta po rzymsku

Najpopularniejszymi potrawami z kapustą w roli głównej są oczywiście gołąbki lub zupa kapuściana. Rzadziej występują w formie zasmażanej lub surówki. Ja dziś prezentuję ją w innym wykonaniu.


Składniki:

Ø 1 główka kapusty białej lub włoskiej
Ø ½ szklanki mleka
Ø 3 łyżki ketchupu
Ø 2 jajka
Ø 10 dag żółtego sera
Ø Sól
Ø Masło do formy

Wykonanie:

Kapustę oczyścić, opłukać i przekroić na 4 części. Zalać osolonym wrzątkiem z mlekiem i ugotować do miękkości. Kapustę wyjąć, odcedzić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Polać ketchupem zmieszanym z jajkami, obłożyć startym lub pokrojonym żółtym serem i zapiec.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz