Serek topiony domowej roboty

Większość z nas uwielbia wszelkiego rodzaju sery. Tylko czemu są tak kaloryczne i nafaszerowane różnymi niezdrowymi chemikaliami/konserwantami? Przedstawiam poniżej alternatywę dla sklepowych produktów - serka topionego


Składniki:

Ø 20 dag sera białego

Ø 1 jajo

Ø 4 dag margaryny

Ø Szczypta sody

Ø Czosnek lub zioła


Wykonanie:

Ser pokruszyć, posypać odrobiną sody oczyszczonej i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 2-3 dni.


Następnie włożyć zgliwiały ser na patelnię i ze stopioną margaryną smażyć na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Zestawić z ognia, wbić jajo, czosnek lub przyprawy, które lubimy i wlać do pojemniczka-zastudzić.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz