Młoda kapusta faszerowana

To danie przypomina mi gołąbki z mięsem- tyle że troszkę inaczej je się przyrządza. Jest bardzo smaczne, a wykonanie proste. 


 Składniki:

Jedna główka młodej kapusty
½ kg mięsa mielonego
1 czerstwa bułka
1 pełna łyżka przyprawy do mięsa mielonego
1 jajo
wywar warzywny

Wykonanie:

Wydrążyć w kapuście nożem stożek i odłożyć na bok. Mięso wyrobić z jajem, bułką i przyprawami- jak na mielone. Odchylać delikatnie liście kapusty i faszerować mięsem, po czym wcisnąć z powrotem stożek kapuściany. Kapustę włożyć do garnka odpowiedniej wielkości i zalać wywarem.



Gotować około pół godziny. Wyjąć, ostudzić, pokroić na porcje i polać sosem np. pomidorowym. Do wykonania sosu wykorzystać wodę z gotowania kapusty faszerowanej. 

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: